Hållbarhet och vårt hållbarhetsarbete

On a bench outside at winter.

Vi jobbar för en hållbar utveckling genom att främja social, etisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Social genom att engagera oss i samhället. Etisk och miljömässig genom att erbjuda tjänster och produkter som gör gott för människor och miljön. Ekonomisk genom att hjälpa dig till en bättre ekonomi. Det ska vara lätt för dig att fatta bra beslut.

ESG står för Environmental, Social and Governance svenska miljö, social hållbarhet och bolagsstyrning.

Miljö

Vi arbetar ständigt med att försöka minska vår miljö- och klimatpåverkan. detta gör vi bland annat genom att prioritera lokala samrbetspartners, säkerställa att våra leverantörer uppfyller våra miljökrav och investera i hållbara projekt. 

Social hållbarhet

Vi strävar efter att vara en positiv kraft i samhället genom att stödja det lokala näringslivet, sponsra ideella föreningar och bidra till lokala initiativ som stärker utvecklingen i vårt verksamhetsområde. 

Bolagsstyrning

Som lokal bank ser vi oss som en ekonomisk kraftkälla åt företag och privatpersoner genom att alltid leverera service och finansiell kompetens. Vår styrelse är bankens yttersta beslutande organ och utses vid årsstämman efter förslag från valberedningen. 

Hållbarhetsstipendium

Har du eller någon du känner ställt om till en mer hållbar vardag?
Brinner du eller din verksamhet lite extra för hållbarhet?

Har du eller ditt företag genomfört en omställningsresa eller har det varit en naturlig del av ditt liv eller din verksamhet under en lång tid?

Ta chansen, ansök eller nominera någon du känner till Häradssparbankens hållbarhetsstipendium.

Globala hållbarhetsmål

Vårt hållbarhetsarbete är kopplat till FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Av FN:s 17 globala hållbarhetsmål har vi identifierat sju där vi som lokal sparbank har störst möjlighet att påverka.

Vår hållbarhet i siffror

100 %

Alla fondbolag på vår fondlista har skrivit under UNPRI (FN:s principer för ansvarsfulla investeringar).

 

470

Antalet unga som fick utbildning i privatekonomi under 2024 via vårt initiativ Ung ekonomi.

Netto-noll 2040

Swedbank Robur har delmål och metoder för att nå sitt klimatmål att vara netto noll till år 2040.

40 892

Vi samarbetar med Ung Företagsamhet om ungt entreprenörskap. Under läsåret 2024/25 drev 40 892 elever i gymnasiet UF-företag i Sverige. 

56 %

Jämställdhet är en viktig fråga i Swedbank, 56 % av våra chefer är kvinnor.

Börja månadsspara

Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Om du månadssparar blir sparandet av.

Välj hållbara fonder

Du kan göra skillnad genom att spara i fonder som bidrar till en hållbar utveckling. Fonderna kan till exempel utesluta vissa bolag eller försöka påverka dem. I vår fondlista kan du filtrera fram olika hållbara fonder. 

När du får råd av oss

När du får rådgivning om hur du ska spara kan du vara säker på att vi bara väljer fonder som följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. De ska också ha antagit en klimatpolicy och välja bort investeringar i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Som bank kan vi också ställa krav på fondbolagen att förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Vill ni få hjälp med hållbarhetsfrågorna?

Kom igång med hållbarhetsarbetet

Tycker ni att hållbarhet är viktigt, men har knappa resurser? Ta hjälp av vår partner PURE ACT att bygga ett strategiskt hållbarhetsarbete och få en hållbarhetsplan.

1 januari

Skärpta villkor för ansvarsfulla investeringar

Swedbank Robur skärper och förtydligar sin policy för ansvarsfulla investeringar ytterligare. Ett exempel är att investeringar i kommersiell spelverksamhet upphör.

27 september

Hållbar upplåning och finansiering

Vi lanserar nytt ramverk för hållbar upplåning och finansiering. Med detta som grund kan vi emittera gröna, sociala och hållbarhetsobligationer för att finansiera lån och investeringar med miljömässiga och/eller sociala fördelar.

27 november

Antar nya klimatmål till 2030

Vi antar klimatmål till 2030 för att minska utsläppen i kreditportföljen. De nya klimatmålen omfattar fem sektorer: bolån, kommersiella fastigheter, kraftproduktion, olja och gas, samt stål.