Meny

Finansiell krisberedskap

Året har inneburit fortsatt fokus på samhällsskydd och beredskap. Oron i omvärlden har inte minskat, snarare tvärtom, och flera extremväderhändelser har legat högt i nyhetsrapporteringen.

Den finansiella krisberedskapen är en central del i samhällets motståndskraft för kriser och krig. Hybridkrigföring med digitala attacker riktar ofta in sig på samhällskritisk infrastruktur.
Banksystemet är en måltavla och centralt för ett fungerande samhälle.

Sparbankerna står för en stor del av den finansiella infrastrukturen utanför de stora städerna och Sparbanksidén handlar till stor del om att stärka människors och företags motståndskraft mot kriser.
Syftet med denna undersökning är att lyfta frågan om finansiell krisberedskap ur allmänhetens perspektiv.

Tilliten till det finansiella systemet är viktig och illasinnade krafter har ett intresse av att skapa oro och osäkerhet. Insikterna från undersökningen kan förhoppningsvis bredda samtalet och ge idéer
till åtgärder som kan bidra till ett tryggare och säkrare Sverige.

Om Finansiell krisberedskap - allmänhetens syn

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget 3S på uppdrag av Sparbankernas Riksförbund. Undersökningen gjordes i certifierade webbpaneler i ett representativt slumpmässigt urval av svenskar i åldern 18–80 år.

Svenskarnas finansiella krisberedskap är svag

Endast en av fem svenskar känner sig finansiellt förberedda inför en kris- eller krigssituation. Och drygt två av tre har behov av mer information kring hur de kan förbereda sig finansiellt inför en kris. Det visar en ny undersökning.

Så preppar du din ekonomi om kriget kommer

Kontanter i mindre valörer, power bank, och viktiga dokument utskrivna är några saker att ha koll på i händelse av kris eller krig.