Meny
Våra privattjänster

Deklaration 2024 – tips om avdrag och viktiga datum

Dags att deklarera? Senast den 2 maj 2024 ska deklarationen för 2023 lämnas in. Men det finns några fler datum att hålla reda på – och avdrag gällande deklarationen du kanske kan göra, som du inte vill missa. Vi har listat det du behöver ha koll på.

Kvinna sitter hemma på sitt kontor, jobbar på sin laptop och äter sallad

Tips inför deklarationen

  • Skaffa e-legitimation, till exempel Mobilt BankID så kan du se deklarationen och deklarera i Skatteverkets app och e-tjänst.
  • Börja tidigt så att du har god tid på dig att kontrollera att du fått med allt.
  • Vad du får göra avdrag för? Titta i Skatteverkets avdragslexikon 
  • Kontrollera att de förtryckta uppgifterna på deklarationsblanketten stämmer innan du godkänner den.
  • Anmäl bankkonto till Skatteverket för automatisk utbetalning av eventuell skatteåterbäring. Om du har mindre än 100 kronor i skatteåterbäring står pengarna kvar på ditt skattekonto även om du anmält ett mottagarkonto.
  • Vill du få hjälp av ombud? Anmäl till Skatteverket att du vill att ett ombud ska deklarera för dig. Läs på skatteverket.se hur du gör.
  • Hinner du inte deklarera senast den 2 maj?
    Om du till exempel saknar en del uppgifter eller är sjuk kan du begära anstånd: Enklast gör du det på Mina sidor i Skatteverkets e-tjänst. Du behöver begära anstånd senast den 2 maj. Om du inte har en e-legitimation kan du istället ringa till Skatteverket på 0771-567 567 och begära anstånd.

Viktiga datum för deklarationen

Ha koll på alla viktiga datum inför deklarationen.

Frågor?

Kontakta Skatteverket så hjälper de dig. Gå in på skatteverket.se eller ring Skatteupplysningen 0771–567 567 (utlandet: + 46 8 564 851 60)

Avdrag deklaration - tips på skatteavdrag

Mer information

Omkostnadsbelopp - vad är det och hur räknar du ut det?

När du säljer aktier, och andra värdepapper, så redovisar du försäljningen i din deklaration. I samband med detta ska du räkna ut och fylla i omkostnadsbeloppet för din försäljning.

Omkostnadsbeloppet är summan av dina anskaffningsutgifter - oftast det belopp du sammanlagt har betalat för dina värdepapper. Du behöver ditt försäljningspris och ditt omkostnadsbelopp när du ska räkna ut vinst eller förlust.

Om du har ett investeringsparkonto (ISK) behöver du inte redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust. Detta då dina tillgångar på ISK schablonbeskattas.

Du kan räkna ut omkostnadsbelopp på två sätt, antingen med hjälp av genomsnittsmetoden eller med hjälp av schablonmetoden. Läs mer på Skatteverkets webbplats.

Räkna ut ditt omkostnadsbelopp (skatteverket.se)

Har du betalat tillräckligt mycket skatt för att få reduktion?

För att få skattereduktion för till exempel rut- och rotarbeten samt installation av grön teknik måste du ha tillräckligt mycket skatt att göra avdrag från. Därför är det viktigt att du har koll på dina samlade skattereduktioner. Är ni två som betalar inkomstskatt i hushållet, men alla avdrag görs från den enas inkomstskatt, finns det risk att den kvarvarande skatten blir för låg för att göra rut- och rotavdrag från fullt ut. Det kan därför vara klokt att omfördela till exempel ränteavdrag på eventuella gemensamma lån mellan sig, för att på så sätt öka utrymmet för avdrag.

Turordning för skattereduktion (skatteverket.se)

Deklarera för ett dödsbo

Om en nära anhörig till dig gått bort under 2023 är det du och övriga som är närmast anhöriga, alternativt ett ombud som ni har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration. Deklarationsblanketten skickas till den adress som dödsboet är skrivet på.

Andra läste också

  • Rot och rut – så funkar det!

    Vill du anlita professionell hjälp för städning eller trädgårdsarbete? Eller låta proffs renovera ditt badrum? Här är allt du behöver veta när det gäller rot- och rutavdrag!

    Rot och rut – så funkar det
  • Sålt bostad? Tänk på det här!

    Har du sålt din bostad med vinst? Grattis! Men att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt är inte alldeles enkelt. Experten rätar ut frågetecknen. 

    Så skattar du vid bostadsförsäljning