Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Räntor, priser och kurser

Arvsrätten i olika situationer - vem ärver mig?

Det finns flera faktorer som påverkar hur ditt arv fördelas och många ställer sig frågan – vem ärver mig? Här visar vi hur olika arvsordningar kan se ut när inget testamente finns.

Family arm in arm outside apartment
 1. Om du är sambo utan barn

  Om du och din partner är sambos och ni inte heller har några barn, då är det först och främst dina föräldrar som ärver dig. Om dina föräldrar har gått bort så fördelas arvet mellan dina syskon, och skulle något syskon gått bort så går arvslotten till dennes barn. Finns det varken föräldrar, syskon eller syskonbarn i bilden så delas arvet mellan dina mor- och farföräldrar. Om båda eller ena mor- eller farföräldern gått bort så går den delen av arvet till din moster, faster, morbror eller farbror. 

 2. Om du är sambo med gemensamma barn

  Är du sambo och ni har gemensamma barn, så är det först och främst era gemensamma barn som ärver alla dina tillgångar. Skulle någon av barnen ha gått bort men denne har egna barn så får de den delen av arvet. Din sambo har ingen rätt till arvet enligt den svenska arvsordningen, däremot kan sambon eventuellt ha bodelningsrätt till gemensam bostad och bohag.

 3. Om du är gift utan barn

  Är ni gifta utan barn så är det din make eller maka som ärver dig med fri förfoganderätt. Finns ingen make eller maka, är arvsordningen som följande - dina föräldrar, dina syskon, dina syskonbarn, dina mor- och farföräldrar och sist mor- och farföräldrars barn.

 4. Om du är gift med gemensamma barn

  Om du är gift och ni har gemensamma barn så är det först och främst din make eller maka som ärver dina tillgångar med fri förfoganderätt. Barnen får tillgång till sitt arv först när båda föräldrarna gått bort. Om någon av de gemensamma barnen gått bort så går den delen av arvet till dennes barn.

 5. Om du är gift med gemensamma barn och särkullbarn

  Har du och den du är gift med både gemensamma barn och särkullbarn så får partnern och särkullbarnen tillgång till sin del av arvet direkt. Din partner ärver det gemensamma barnets del med fri förfoganderätt. Era gemensamma barn får sitt arv först när båda föräldrarna gått bort.

 6. Om du är gift med barn från tidigare förhållande

  Är du gift och endast har barn från tidigare förhållande så ärver inte din partner dig, tillgångarna delas lika mellan dina barn. Har någon av barnen gått bort är det dennes barn som ärver den delen. Din partner kan däremot ha bodelningsrätt.

Om inga arvingar finns enligt arvsordningen så tillfaller arvet den allmänna arvsfonden.

Vill du ha hjälp med juridiken?

Skriv samboavtal, äktenskapsförord, testamente och andra avtal. Välj om du vill skriva avtalen själv eller boka tid med en jurist.

Kan ett testamente ändra fördelningen?

Med ett testamente kan du ändra fördelningen av dina tillgångar. Däremot kan du aldrig testamentera bort en laglott, som är hälften av en arvslott.

Andra läser också

 • Dödsbo och bouppteckning

  Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när någon går bort. Här hittar du information om hur du tar hand om dödsboet, bouppteckning och annat som behöver göras.

  Hjälp när en närstående gått bort - checklista
 • Arvskifte – dela upp arv

  Arvskifte betyder att dela upp den avlidnes eventuella tillgångar mellan arvingarna. Här kan du läsa om hur du gör för att flytta över de tillgångar som dödsboet har i Swedbank till arvingarna.

  Så här delas arvet upp