Meny
Våra privattjänster

Hur funkar en bostadsrättsförening?

Planerar du att köpa en bostadsrätt, eller bor du kanske redan i en? Då kanske du undrar vilket ansvar det för med sig? Vi förklarar hur allt hänger ihop och vad som förväntas av dig. 

Leende affärskvinnan med orange blus talar i mobil vid ett fönster

När du köper en bostadsrätt äger du inte själva lägenheten. I stället äger du rätten att nyttja bostaden och tillsammans med de andra medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger ni fastigheten.

Att vara medlem i en bostadsrättsförening har flera viktiga funktioner och fördelar, men också skyldigheter och ansvar. Vad har du för ansvar? Vad ligger på styrelsen? Och finns det något ansvar du delar med de andra medlemmarna?

Ditt ansvar

  1. Använd din rösträtt

    Din röst och dina åsikter är viktiga. Som medlem i en bostadsrättsförening kan du, tack vare din rösträtt, påverka beslut om boendet, som renoveringar och regler. Genom att delta i årsstämmor och möten kan du direkt påverka din boendemiljö. Ju mer du engagerar dig, desto mer kan du förbättra föreningen.

  2. Följ föreningens stadgar

    Som medlem är du är skyldig att följa de regler och riktlinjer som finns i föreningens stadgar. Detta kan inkludera regler om tystnad, användning av gemensamma utrymmen, parkering och regler för husdjur.

  3. Renovera och underhåll

    Som bostadsrättsägare ansvarar du för att sköta och underhålla din lägenhet, till exempel reparationer och förbättringar av inre ytor, såsom väggar, golv eller byta vitvaror. Större renoveringar kräver ofta styrelsens godkännande, särskilt om de påverkar byggnadens struktur eller andra medlemmar.

  4. Skapa trygghet både för dig och dina grannar

    Att ha en fungerande brandvarnare i din lägenhet är en enkel åtgärd som räddar både liv och egendom. Kolla över föreningens brandsäkerhetsåtgärder om sådana finns. Tänk också på att föreningens försäkring täcker oftast byggnaden men inte dina personliga tillhörigheter. Se därför till att ha en hemförsäkring som täcker din bostadsrätt och dina ägodelar.

  5. Betala din månadsavgift

    Som bostadsrättshavare är du skyldig att betala månadsavgiften i tid. Denna avgift används för att täcka föreningens driftkostnader, underhåll och eventuella lån.

Styrelsens ansvar

Varje förening har en styrelse, och bostadsrättsförening är inget undantag. Styrelsens roll är avgörande för att hålla koll på den gemensamma ekonomin och för att säkerställa en effektiv drift av bostadsrättsföreningen. Detta är styrelsens ansvar:

  • Att sköta föreningens ekonomi, administration och att betala gemensamma utgifter.

  • Att underhålla fastigheten och på så sätt bevara byggnadens skick och värde över tid.

  • Att besluta om medlemskap, hyresavtal och renoveringar.

  • Att upprätthålla stadgar och att se till att föreningen följer lagar.

  • Att kommunicerar med myndigheter, entreprenörer och leverantörer samt att informera medlemmarna.

Gemensamt ansvar med andra medlemmar

  • Vårda gemensamma utrymmen

    Tillsammans med de andra medlemmarna ansvarar ni för alla gemensamma utrymmena. Ni äger fastigheten tillsammans och ni bör hjälpas åt att hålla den i bra skick. Anmäl skador eller problem till styrelsen direkt och använd tvättstuga, förråd och trädgård schysst och ansvarsfullt. 

  • Spara på resurser - ni delar kostnaderna

    Tänk på hur du kan spara energi och vatten. Släck lampor när de inte används och var noga med att inte överanvända vatten. Följ även de riktlinjer som föreningen har för återvinning och sophämtning. Ni betalar för allt detta gemensamt ur föreningens ficka.

  • Skapa en bra boendemiljö

    Trivs där du bor genom att delta i gemensamma aktiviteter och bygg relationer med grannarna. Visa hänsyn genom att hålla ljudnivån låg, särskilt på kvällar och helger.

Andra läste också

  • Tips när du ska köpa bostad

    Ta hjälp av vår guide om vad som är bra att tänka på när du ska köpa bostad. 

    Tips när du ska köpa bostad
  • Om olyckan är framme - detta ingår vanligtvis i hemförsäkringen

    När olyckan är framme är det bra att ha en hemförsäkring på plats. Men vad täcks egentligen?

    Hemförsäkring om olyckan är framme